Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Βήχας στα παιδιά

Τι είναι ο βήχας: αποτελεί ένα προστατευτικό μηχανισμό που βοηθά στην κάθαρση του αναπνευστικού από εκκρίσεις και σωματίδια που μπορεί να είναι βλαπτικά στον οργανισμό. Ενεργοποιείται εξάλλου κάθε φορά που ξένο υλικό (τροφή μετά από παλινδρόμηση ή ξένο σώμα όπως ένα φυστίκι ή ένα μικρό παιχνίδι) εισέρχεται στο αναπνευστικό του παιδιού.

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες βήχουν σε αραιά διαστήματα και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο χαρακτήρας του βήχα υγρός ή ξηρός, λαρυγγικός ή όχι, οι καταστάσεις που τον επιδεινώνουν (νύκτα, σίτιση ή άσκηση) και συνοδά συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσκολία ή σφύριγμα στην αναπνοή είναι υποβοηθητικά για την προσέγγιση της διάγνωσης

Τι προκαλεί τον βήχα

Οι ιώσεις αλλά και οι μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι το συχνότερο αίτιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο βήχας προκαλείται μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος (γύρη, μύκητες, ακάρεα) όπως συμβαίνει στα παιδιά με άσθμα.

Η έκθεση σε ρύπους όπως ο καπνός του τσιγάρου, η άσκηση, οι διαταραχές κατάποσης αποτελούν όχι σπάνια εκλυτικούς παράγοντες για τον βήχα.

Ορισμένες φορές ο βήχας εμφανίζεται οξέως όπως στην πνιγμονή με ένα φυστίκι και σε άλλες χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές όπως στο άσθμα

Εκτίμηση χρειάζεται όταν πρόκειται για

μικρό βρέφος,

συνυπάρχει υψηλός πυρετός

δυσκολία ή θόρυβος στην αναπνοή του παιδιού

έχει ιδιάζουσα απήχηση

συνοδεύεται από αιμόπτυση

υποψία πνιγμονής με ξένο σώμα

διάρκεια που ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες

Τα παιδιά με βήχα συνήθως δεν χρειάζονται εργαστηριακό έλεγχο.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει ακτινογραφία θώρακα, σπιρομετρία, αλλεργικά tests και σε ειδικές περιπτώσεις βρογχοσκόπηση

Για την αντιμετώπιση του βήχα που διαρκεί λίγες ημέρες και οφείλεται σε ίωση κατά κανόνα δεν χρειάζονται φάρμακα και κυρίως δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Κάτω από άλλες συνθήκες δίνεται η κατάλληλη αγωγή κατά περίπτωση.

Η υγρασία του δωματίου, τα αφεψήματα με μέλι ή ζάχαρη και η ενυδάτωση με άφθονα υγρά είναι τις περισσότερες φορές ικανοποιητική παρέμβαση για τον ξηρό βήχα στα πλαίσια μιας ίωσης.

Ειδικά φάρμακα όπως εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή, αντιβιοτικά, αντισταμινικά ή και κορτικοειδή από του στόματος δίνονται σε επιλεγμένες περιπτώσεις και κατόπιν εξέτασης του απιδιού.

Αντιβηχικά και αποχρεμπτικά φαίνεται ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία δεν βοηθούν ιδιαίτερα

Προσοχή χρειάζεται στα σκευάσματα φυτικής προέλευσης και τα σκευάσματα εναλλακτικής ιατρικής που έχουν μεγάλο αριθμό σημαντικών παρενεργειών και πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση τους σε παιδιά.