Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά συνήθως παιδιά κάτω των 2 ετών και κυρίως κάτω των 12 μηνών. Στη βρογχιολίτιδα προσβάλλονται τα βρογχιόλια δηλαδοί αεραγωγοί που έχουν μικρή διαμέτρο με αποτέλεσμα το οίδημα του τοιχώματος και οι αυξημένες εκκρίσεις να οδηγούν εύκολα σε απόφραξη τους και σε δυσκολία στην αναπνοή (σφύριγμα, βράσιμο και δύσπνοια).

Τα περισσότερα βρέφη δεν θα προβληματίσουν κατά τη διαδρομή μιας βρογχιολίτιδας αλλά ένας μικρός αριθμός αυτών με ή χωρίς υπόστρωμα θα εμφανίσει βαρύτερη εικόνα έτσι ώστε να χρειαστεί ιατρική εκτίμηση ή και νοσηλεία. Προδιαθεσικοί παράγοντες για βαρύτερη νόσηση αποτελούν η προωρότητα, η επιβαρυμένη περιγεννητική περίοδος, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και υποκείμενες παθήσεις όπως αλλεργία, καρδιακά νοσήματα, και ανοσοανεπάρκειες.

Είναι ιογενούς αιτιολογίας και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ο κύριος αλλά όχι ο μοναδικός ιός που ευθύνεται για τη νόσο. Τα συμπτώματα είναι κοινά με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος. Το βρέφος εμφανίζει ρινίτιδα, βήχα με ή χωρίς πυρετό, συχνά με κακοδιαθεσία και μειωμένη όρεξη για σίτιση. Προοδευτικά κάποια βρέφη θα εμφανίσουν συριγμό (σφύριγμα), βράσιμο ή δύσπνοια και άρνηση λήψης τροφής. Η κακή γενική κατάσταση, η αναπνευστική δυσχέρεια, η μειωμένη σίτιση και η αφυδάτωση όπως και η παρουσία υποκείμενων νόσων είναι τα συνήθη αίτια που οδηγούν το βρέφος στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Το υγροποιημένο οξυγόνο σε νοσηλευόμενα βρέφη με αναπνευστική δυσχέριεα φαίνεται να βοηθάει πραγματικά όπως και η διατήρηση μέσω ρινοπλύσεων ή και αναρροφήσεων ανοικτών των ανώτερων αεροφόρων οδών. Συχνά χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά, κορτικοειδή και σπανιότερα αντιβιοτικά αν και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Στο σπίτι η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα αντιπυρετικά επί πυρετού, τα συχνά μικρά γεύματα κυρίως υγρών τροφών σε συνδυασμό με τη προσπάθεια διατήρησης ανοικτών των ανώτερων αεροφόρων οδών (πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό). Η αποφυγή υπερβολικής θερμοκρασίας και η προσπάθεια για σχετική υγρασία του χώρου αποτελούν γενικές οδηγίες σε κάθε βρέφος με βρογχιολίτιδα. Είναι σημαντικό να κοιμάται κάποιος κοντά στο βρέφος τα πρώτα 24ωρα ώστε να γίνει έγκαιρα αντιληπτή η εμφάνιση αναπνεσυτικής δυσχέρειας.

Προληπτικά για την αποφυγή της νόσησης από βρογχιολίτιδα εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες καθαριότητας (πλύσιμο χεριών) και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίππης εφαρμόζεται σε όλα τα βρέφη άνω των 6 μηνών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η αυστηρή αποφυγή έκθεσης του βρέφους στο καπνό.

Σε ειδικές ομάδες βρεφών χορηγείται επαναλαμβανόμενα πριν την αναμενόμενη ετήσια εμφάνιση των κρουσμάτων του RSV ειδικό αντίσωμα έναντι του ιού για την προστασία τους από βαριά νόσηση.