Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Οδηγίες για την περιποίηση του ατοπικού δέρματος

Θεραπεία γρήγορη και μόνιμη δεν υπάρχει. Επομένως χρειάζεται μία διαφορετική θεώρηση, με μία αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες περιποίησης του βρεφικού και παιδικού δέρματος.

Χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα για το πλύσιμο και την ενυδάτωση του παιδιού που συνταγογραφούνται από τον ειδικό.

Το πλύσιμο γίνεται καθημερινά με ειδικά προϊόντα που δεν αφυδατώνουν το δέρμα και σε φάσεις έξαρσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουμε πιο ενισχυμένα ακόμα σκευάσματα (τύπου bath oil με εμβάπτιση του βρέφους). Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιμολυσμένες βλάβες επίμονες ή εκτεταμένες όπου απαιτείται κατάπολέμηση της σταφυλοκοκκικής λοίμωξης συστήνεται η παραμονή του παιδιού για λίγα λεπτά σε νερό με αραιωμένο διάλυμα HCL.

Οι ενυδατικές χρησιμοποιούνται πολλές φορές την ημέρα ανάλογα με την ένταση των βλαβών. Είναι καλύτερα να έχουμε προθερμάνει την ενυδατική κρέμα πριν την εφαρμογή και να την απλώνουμε με τη φορά της μελλοντικής τριχοφυίας του παιδιού επιμένοντας ως να κάνουμε μασάζ, τοπικά στις πάσχουσες περιοχές. Ακόμα καλύτερα η εφαρμογή των ενυδατικών να γίνεται σε δέρμα που δεν έχει σκουπιστεί καλά μετά το μπάνιο του παιδιού. Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται ‘ταμποναριστά’ .

Κρέμες με κορτιζόνη ή και αντιβιοτικά είναι πολύτιμες στην αντιμετώπιση του εκζέματος όμως η βελτίωση είναι παροδική. Στόχος μιας επιτυχημένης αντιμετώπισης είναι η κατά το δυνατό σπανιότερη χρήση κορτικοειδών λόγω των παρενεργειών που εγκυμονεί η συχνή ή παρατεινόμενη εφαρμογή τους. Σκευάσματα αντιβιοτικών ή κορτιζόνης από του στόματος συνήθως δεν χρειάζονται.

Αντισταμινικά σκευάσματα με τη μορφή σιροπιού ή σταγόνων δίνονται σε φάσεις έξαρσης για την αντιμετώπιση του κνησμού.

Σε επιλεγμένα περιστατικά χρησιμοποιούνται ειδικά ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα τοπικά με σημαντική επιτυχία χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.

Υποστηρικτικά μέτρα όπως η αποφυγή μάλλινων ή συνθετικών ρούχων, υψηλής θερμοκρασίας και ξηρού περιβάλλοντος, πολύ ζεστών ή στενών ρούχων είναι συνήθως αποτελεσματικά. Το stress, η εφίδρωση, οι αλλαγές θερμοκρασίας, τα κοινά απορρυπαντικά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος όπως και τα σφουγγάρια επιδεινώνουν το έκζεμα. Το χειμώνα συνήθως περιμένουμε επιδείνωση και το καλοκαίρι υποχώρηση των βλαβών.

Δίαιτα αποφυγής συγκεκριμένων τροφών όπως το γάλα αγελάδος ή το αβγό συνήθως δεν χρειάζεται. Εξαίρεση αποτελούν επιλεγμένες περιπτώσεις βρεφών με αποδεδειγμένη βελτίωση μετά την αφαίρεση των ένοχων τροφών. Η ανοσοθεραπεία εξάλλου, αφορά λίγους παιδιατρικούς ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.