Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο που στόχο έχει τη διερεύνηση παθήσεων που άμεσα ή έμμεσα αφορούν στους αεραγωγούς του παιδιού δηλαδή την τραχεία και τους βρόγχους μεγαλύτερης και μικρότερης διαμέτρου.

Γίνεται συνήθως προγραμματισμένα ή σπανιότερα εκτάκτως όπως σε υποψία εισρόφησης ξένου σώματος.

Συνήθως δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Η διακοπή των φαρμάκων που λαμβάνει το παιδί πριν την βρογχοσκόπηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης και αφορά κυρίως τα αντιβιοτικά. Τα εισπνεόμενα φάρμακα συνεχίζονται ακόμα και το πρωί πριν την εξέταση.

Το παιδί παραμένει νηστικό από το προηγούμενο βράδυ, ενώ απαγορεύεται η λήψη ακόμα και νερού τις τελευταίες 4-6 ώρες προ της εξέτασης. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά βρέφη όπου είμαστε ελαστικότεροι στη χορήγηση γάλακτος, πάντα σε συνεννόηση με τον αναισθησιολόγο από την προηγούμενη ημέρα.

Εμβολιασμοί συνήθως αποφεύγονται προ της βρογχοσκόπησης.

Η επαφή με τον αναισθησιολόγο που θα αναλάβει το παιδί σας γίνεται τις προηγούμενες ημέρες.

Η βρογχοσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία και κατά κανόνα χωρίς διασωλήνωση. Πρόκειται για ασφαλή διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και μπορεί να γίνει στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας.

Το παιδί προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί της εξέτασης και παραμένει έως και λίγες ώρες μετά το τέλος της εξέτασης ώσπου να εξασφαλιστεί ότι η λήψη υγρών και στερεών τροφών γίνεται με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης το ενδοσκόπιο που είναι εύκαμπτο εισέρχεται δια μέσω της μύτης και αφού προσπελάσουμε το επίπεδο των φωνητικών χορδών εισέρχεται στην τραχεία και στη συνέχεια κατέρχεται στους κατώτερους αεραγωγούς στον αριστερό και δεξιό πνεύμονα.

Επιπλέον της επισκόπησης γίνεται λήψη βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (αφού έχει χορηγηθεί φυσιολογικός ορός ακολουθεί αναρρόφηση) για κυτταρολογική εξέταση και καλλιέργεια. Σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται βιοψία βρογχικού βλέννογόνου.

Η διαδικασία βιντεοσκοπείται και παραδίδεται στους γονείς cd μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που συνοδεύει την βρογχοσκοπική έκθεση των ευρημάτων.

Το παιδί μετά την βρογχοσκόπηση μπορεί να έχει βήχα παροδικά ενώ κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν ένα πυρετικό κύμα έως 38,5 μέσα στο ίδιο 24ωρο. Την επόμενη ημέρα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο του και σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα.