Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας


 

- Σπιρομετρία προ και μετά βρογχοδιαστολής

- Μέτρηση στατικών όγκων

- Μέτρηση εκπνεόμενου ΝΟ

- Μέτρηση ρινικού ΝΟ

- Δοκιμασία μεταχολίνης – μαννιτόλης

 

Πιο αναλυτικά:

Η σπιρομετρία αποτελεί μία ανώδυνη γρήγορη εξέταση που γίνεται με τη χρήση σπιρομέτρου και βοηθά στην εκτίμηση του επίπεδου της αναπνευστικής λειτουργίας του παιδιού τη δεδομένη στιγμή που γίνεται η εξέταση.

Πρόκειται για μία δυναμική εξέταση που το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνεργασία του παιδιού. Παιδιά 5 ετών ή και λίγο μικρότερα καταφέρνουν πολλές φορές να συνεργαστούν ειδικά μέσω των animations που χρησιμοποιούνται ώστε η διαδικασία να γίνει πιο ευχάριστη, κατανοητή και ενδιαφέρουσα για το παιδί.

Κατά τη διάρκεια της σπιρομετρίας μετράμε τον όγκο αέρα που φύσηξε το παιδί σε διάφορα στάδια της εκπνοής του όπως επίσης σε πόσο χρόνο κατάφερε να εκπνεύσει το συγκεκριμένο όγκο αέρα. Υπολογίζουμε δηλαδή όγκους και χωρητικότητες του πνεύμονα και ελέγχουμε πιθανή απόφραξη αεραγωγών όπως έχουμε στο άσθμα.

Κατά την εκτίμηση του αποτελέσματος ουσιαστικά συγκρίνουμε τις τιμές που παρήγαγε το συγκεκριμένο παιδί και συγκρίνουμε τις τιμές αυτές με τις φυσιολογικές προβλεπόμενες που υπάρχουν για παιδιά ίδιας φυλής, ηλικίας, φύλου, ύψους και βάρους.

Επί ελέγχου για άσθμα απαιτείται συχνά επανάληψη της σπιρομετρίας μετά τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικού για να ελέγξουμε αν υπάρχει σημαντική βελτίωση των τιμών.