Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοπνευμονολόγος Μάριος Μ. Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Βρογχοσκόπηση


 

Η βρογχοσκόπηση είναι μία πολύτιμη εξέταση με την οποία ελέγχεται το ανώτερο και κατώτερο τραχειοβρογχικό δέντρο (ανώτεροι και κατώτεροι αεραγωγοί). Πρόκειται για αναντικατάστατη εξέταση με την βοήθεια της οποίας, με ασφάλεια, παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες.

Η βρογχοσκόπηση ή ινοβρογχοσκόπηση γίνεται με εύκαμπτο ενδοσκόπιο με διαρρινική προσπέλαση υπό γενική αναισθησία με αυτόματη αναπνοή ή και μυοχάλαση ανάλογα με το στάδιο της εξέτασης και το είδος του περιστατικού.

Πρόκειται για ειδική εξέταση που γίνεται από εξειδικευμένους παιδοπνευμονολόγους με εκπαίδευση και εμπειρία στην βρογχοσκόπηση των παιδιών.

Η βρογχοσκόπηση έχει διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Οι ενδείξεις της βρογχοσκόπησης είναι συγκεκριμένες.
Συνήθεις ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

Χρόνια βρογχίτιδα με ή χωρίς βρογχεκτασίες όπως στη περίπτωση της κυστικής ίνωσης
Επίμονη ή υποτροπιάζουσα ατελεκτασία (απόφραξη βρόγχου ποικίλης αιτιολογίας)
Θορυβώδης αναπνοή (όπως ο εντοπισμένος συριγμός, υποτροπιάζουσα λαρυγγίτιδα)
Υποψία εισρόφησης ξένου σώματος
Υποτροπιάζουσα πνευμονία
Χρόνιος βήχας
Σύνδρομα εισροφήσεων
Αιμόπτυση
Υποψία ειδικής λοίμωξης (μυκητίαση CMV, ψευδομονάδα)

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις όπου η ενδοσκόπηση μπορεί να αποτελέσει διαγνωστικό η θεραπευτικό εργαλείο, ειδικά σε παιδιά που προβληματίζον από πλευράς διάγνωσης ή θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια γίνεται λήψη βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος που αποστέλλεται μεταξύ άλλων κυρίως για καλλιέργεια και κυτταρολογική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνεται βιοψία βρογχικού βλεννογόνου και πιο σπάνια διαβρογχική βιοψία.

Επιπλοκές γενικά δεν παρατηρούνται ειδικά στις περιπτώσεις εκλεκτικής δηλαδή προγραμματισμένης βρογχοσκόπησης.
Τις πρώτες ώρες μετά τη βρογχοσκόπηση παρατηρείται παροδικός βήχας που εύκολα υποχωρεί ακόμα και χωρίς φάρμακα, ενώ ένας μικρός αριθμός παιδιών θα εμφανίσει δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετό έως 38,5 0C μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο για λίγες ώρες μετά την εξέταση και αφού αρχίσουν με τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου να λαμβάνουν υγρά και στερεά επιστρέφουν σπίτι ενώ μπορούν να πάνε στο σχολείο σε πλήρη δραστηριότητα από την επόμενη ημέρα.